KONFERANSE PÅ SANDEFJORD MOTORHOTELL 27. APRIL 2018

TEMA: TRYKKBØLGEBEHANDLING / SMERTELINDRING

 

Tekst:    Ellen Damsleth

Foto:      Roy Johansen

 

LFPS Vestfold, Buskerud og Telemark inviterte til interessant foredrag og hyggelig samvær på Sandefjord Motorhotell den 27. april 2018.

Tema var trykkbølgebehandling (også kalt sjokkbølge) og smertelindring. Det har vist seg at denne metoden har gitt gode resultater hos noen poliopasienter.

 

Vi hadde besøk av kiropraktor Ståle Hauge fra Sandefjord Kiropraktikk, der mottoet er "Et liv i bevegelse". Han behandler ledd, muskler og sener som en helhet for å gi pasienten best mulig bevegelse, i kombinasjon med trykkbølger og tilrettelagte øvelser. Trykkbølgene kan medføre noe forbigående smerte, men styrken tilpasses pasienten. I verste fall kan det oppstå blåmerker, spesielt for pasienter som går på blodfortynnende.

 

Trykkbølger er konsentrerte energibølger som trenger dypt ned i vevet og vitaliserer inaktiv/spastisk muskelmasse. Det finnes to typer trykkbølger, fokuserende (går ca 12 cm i dybden på et lite område) og radierende (går ca 7 cm dypt på et større område). Trykkbølgene gir effektiv smertelindring, øker sirkulasjonen og forbrenningen på cellenivå, fremmer venedrenasjen, motvirker ødemer, løser opp fibrøse/sammentrukne muskler og reduserer muskelspenninger.

 

Den positive effekten av behandlingen er langvarig. Det kan Arne Furulund i hovedstyret i LFPS bekrefte. Han sier at for ham er varigheten ca 6 måneder, i motsetning til akupunktur med varighet ca. 1 uke. For de fleste pasienter er dette en behandlingsform med effekt etter få behandlinger, med minimal behandlings- og rekonvalesenstid. Det er imidlertid stor forskjell på kunnskapen hos behandler, og det anbefales å undersøke markedet grundig før ev timebestilling.

 

Det har vært forsket siden 80-tallet på trykkbølger, i starten ble de brukt til å knuse nyresteiner. I dag brukes trykkbølger like mye mot senebetennelser og forkalkninger i kroppsvevet på albue, kne, skulder, fot, hæl, hofte, håndledd, kjeve og legg. Muskelfestene blir myket opp og får bedre fleksibilitet. Forkalkninger i skjelettet kan derimot ikke behandles med trykkbølger.

 

Vi avsluttet med en velsmakende buffé, der vi fikk anledning til en hyggelig prat med både "nye" og kjente likemenn. Det er verdifullt å møtes og utveksle erfaringer, alltid noe nytt å lære.